top of page

Functiewijzer

Je bent continu in ontwikkeling. Je doet kennis en ervaring op binnen de verschillende projecten en werkt aan je competenties. Wij bieden je informatie over de samenhang van de verschillende functieprofielen zodat jij precies weet wat je volgende ontwikkeldoel kan zijn!

1. Generieke functies

 

Het functiehuis van REEF bestaat uit functieprofielen die zijn gerangschikt in drie functiegroepen en beschreven op verschillende niveaus (functiereeksen). Alle functieprofielen zijn generiek. Dit betekent dat op hoofdlijnen wordt beschreven wat er in een functie moet gebeuren en zegt niets over hoe het moet gebeuren. Individuele en gedetailleerde taakbeschrijvingen en vakgebieden worden dus niet vermeld.

 

Deze wijze van functiebeschrijven maakt het mogelijk meerdere traditionele functie- beschrijvingen in één generieke functie onder te brengen. Immers, functies die qua vakgebied verschillen, maar vergelijkbaar zijn qua aard en niveau, worden samengevoegd. Een generieke functie kan dus worden toegepast voor verschillende functies dwars door de organisatie, met als gevolg een sterke afname van het aantal functieprofielen binnen de organisatie. Hierdoor ontstaat een overzichtelijk functiehuis en daarmee transparantie in loopbaanpaden. Een individueel loopbaanpad kan zich zowel verticaal (binnen een functiegroep), maar ook horizontaal (tussen functiegroepen) bewegen. Verder bieden deze generieke functieprofielen, door hun algemene karakter, ruimte om in te spelen op veranderende omstandigheden en werkzaamheden zonder dat het functieprofiel aangepast hoeft te worden.

 

In twee stappen wordt bepaald welke generieke functie van toepassing is:

  • Stap 1: de best passende functiegroep op basis van de algemene typering en taakgebieden van de functie.

  • Stap 2: de best passende functie in de functiereeks op basis van de relatieve zwaarte van de taakgebieden binnen de gekozen functiegroep.

 

Hieronder is het functiehuis weergegeven. De individuele functieprofielen zijn beschikbaar op de REEF-portal. De salarisschalen 1 en 3 worden gebruikt voor functies op het hoofdkantoor.

Functiewijzer-Functiehuis.png

De individuele functieprofielen zijn beschikbaar via onderstaande links:

1. Generieke functies
2. Resultaten
Blob_SlashL.png

2. Resultaten

 

Het functieprofiel vormt het algemene kader voor functie- en competentieontwikkeling. Individuele resultaat- en ontwikkelafspraken zijn daarom onmisbaar voor een goede functie-uitoefening. De medewerker en leidinggevende maken samen deze afspraken die aansluiten op het vakgebied, de werkzaamheden en de gewenste (loopbaan)ontwikkeling van de medewerker. De afspraken staan centraal in de HR-gesprekscyclus (bila-gesprekken, ontwikkelgesprekken en het beoordelingsgesprek). Op deze manier wordt maatwerk gecreëerd voor de medewerker en komt dit ten goede van de herkenbaarheid van het generieke functie- en competentieprofiel.

 

De verantwoordelijkheid voor de eigen ontwikkeling ligt bij de medewerker. Op die manier houdt de medewerker grip op zijn eigen carrière bij REEF. Het is dan ook aan de medewerker om het initiatief te nemen in zijn/haar eigen ontwikkeling. De medewerker bepaalt zelf op welke resultaatgebieden, competenties of vakinhoudelijk gebied hij/zij zich wil ontwikkelen. In HrmForce kan de medewerker een ontwikkelplan opstellen waarin het individuele ontwikkeldoel wordt omschreven. Hoe de medewerker dit ontwikkeldoel wil behalen, formuleert hij/zij in dit plan in afzonderlijke ontwikkeldoelstellingen. De leidinggevende bij REEF kan het ontwikkelplan waar nodig verder aanvullen. Vervolgens gaan de medewerker en de leidinggevende (meermaals) met elkaar in gesprek over het ontwikkeldoel en de voortgang daarvan. Of en hoe vaak deze gesprekken plaatsvinden, is aan de medewerker zelf. De inhoud van de gesprekken en de voortgang van de ontwikkeling kunnen digitaal in HrmForce worden bijgehouden en vastgelegd. Is het ontwikkeldoel behaald, dan kan een nieuw ontwikkelplan worden opgesteld dat als basis dient voor de verdere ontwikkeling van de medewerker.

 

Het gebruik van een functieprofiel - met daarin resultaatgebieden en een competentieprofiel -  in combinatie met een in een ontwikkelplan vastgelegd persoonlijk ontwikkeldoel, betekent een resultaatgerichte manier van werken. Input én output zijn van belang doordat wordt gekeken naar wat een medewerker doet, hoe dit wordt gedaan en wat het resultaat ervan is. Dit zorgt voor transparantie en duidelijkheid voor de medewerker op het gebied van functie- en competentieontwikkeling en voor de organisatie als geheel.

3. Competenties

 

Een functieprofiel alleen is niet voldoende voor een goede functievervulling. Immers, doorslaggevend bij de uitoefening van een functie zijn houding, vaardigheden en gedrag. Daarom is in elk functieprofiel een competentieprofiel opgenomen. Dit competentieprofiel bestaat uit zeven competenties, welke gelijk zijn per functiegroep. De competenties zijn gebaseerd op de wetenschap en techniek achter HrmForce.

 

Bij alle functies komen de competenties klantgerichtheid, samenwerken en resultaatgerichtheid terug. Dit zijn de zogenaamde kerncompetenties voor REEF. Vervolgens zijn vier competenties benoemd die van toepassing zijn op een bepaalde functiegroep. Op basis van het functieprofiel is per competentie het gewenste gedragsniveau bepaald, zijnde: beginner (1), operationeel (2), tactisch (3) of strategisch (4).

3. Competenties
bottom of page