top of page

Arbobeleid

Wanneer jij jouw specialistische kennis, vaardigheden en ervaring inzet om resultaat te boeken, horen daar natuurlijk de juiste omstandigheden bij. Wij bieden helder beleid op het vlak van veiligheid en gezondheid op de werkplek.

In dit document beschrijft REEF hoe zij het arbobeleid vormgeeft. REEF voldoet hiermee aan wet- en regelgeving op het gebied van veilig en gezond werken (arbo- en verzuimwetgeving) en haar wens om medewerkers optimaal te ondersteunen in hun werk.

 

Doelstelling

REEF streeft naar optimale arbeidsomstandigheden voor haar mensen. Het arbobeleid heeft tot doel om te borgen dat medewerkers bij REEF veilig en gezond kunnen werken en hierin risico’s te voorkomen. Zo legt het arbobeleid een basis om de verdergaande ambities in het vitaliteitsbeleid te realiseren, zodat mensen ook vitaal, veerkrachtig en met plezier bij REEF werken. Het arbobeleid steunt op een goede dialoog tussen leidinggevende en medewerker en kan mede putten uit de handvatten voor het versterken van de vitaliteit van medewerkers via begeleiding, coaching, versterken van kennis, vaardigheden en ervaring of faciliteiten.

 

Uitgangspunten
  • REEF borgt de veiligheid en gezondheid van medewerkers zo veel mogelijk. REEF organiseert het werk zo dat onaanvaardbare (gezondheids)risico’s worden uitgesloten.

  • REEF voorkomt ongewenst gedrag, zoals agressie en geweld, pesten, discriminatie, seksuele intimidatie en werkdruk zo veel mogelijk.

  • REEF gaat verzuim en arbeidsongeschiktheid zo veel mogelijk tegen, door veel aandacht voor vitaliteit van de medewerkers.

  • REEF hanteert realistische streefcijfers en evalueert deze jaarlijks.

Doelgroep

Doelgroep

REEF is verantwoordelijk voor de veiligheid en gezondheid van medewerkers op kantoor en haar projectspecialisten, maar vanuit de Arbowet voor beide groepen op een andere manier:

 

Medewerkers op kantoor

Op de medewerkers op kantoor is dit arbobeleid volledig van toepassing. REEF besteedt speciale aandacht aan nieuwe medewerkers.

 

Projectspecialisten

Volgens de Arbowet is de opdrachtgever verantwoordelijk voor de gezondheid van de projectspecialist tijdens het project en de veiligheid op de werkplek. REEF informeert de werknemer dat deze zich moet gedragen overeenkomstig de daar geldende regels, waaronder gedrags- en huishoudelijke regels en veiligheidsvoorschriften. Uiteraard richt REEF zich wel zelf op het behouden en versterken van vitaliteit en begeleiding bij uitval.

Onderdelen

Onderdelen

Het arbobeleid binnen REEF bestaat uit de volgende onderdelen.

Risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E)

REEF brengt de risico’s op de werkplek in kaart via een risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E). Op basis hiervan stelt REEF een Plan van Aanpak op om deze risico’s zo veel mogelijk te beheersen en beperken. In dit plan van aanpak staat welke risico’s met welke prioriteit worden aangepakt, wat hiervoor nodig is, wie dit oppakt en de benodigde investering in tijd en geld. REEF evalueert jaarlijks of gewijzigde omstandigheden vragen om een (gedeeltelijke) nieuwe RI&E en bijbehorend plan van aanpak.

 

Verzuimbeleid

In het verzuimbeleid beschrijft REEF wat er geregeld is als een medewerker zijn werk (tijdelijk) niet kan uitvoeren vanwege ziekte of ongeval en hoe geprobeerd wordt verzuim te voorkomen. De dialoog tussen medewerker en leidinggevende staat centraal. Zij bespreken samen hoe de vitaliteit van de medewerker zich ontwikkelt. En bekijken wat de medewerker nodig heeft om dit op peil te houden of te vergroten. Kan REEF hieraan bijdragen, dan kan de leidinggevende putten uit het aanbod in de vitaliteitskoffer. Daarin staan ideeën over wat leidinggevenden kunnen doen via begeleiding, coaching, versterken van kennis, vaardigheden en ervaring of faciliteiten.

Bedrijfshulpverlening (BHV)

REEF heeft een BHV-plan, waarin is beschreven hoe REEF handelt bij calamiteiten en een eventuele ontruiming van het gebouw. Op basis van dit plan wordt minimaal 1 keer per jaar een ontruimingsoefening gehouden en de uitvoering geëvalueerd. Er zijn 7 bedrijfshulpverleners op kantoor aanwezig, die hierbij ondersteunen.

Gedragscode

REEF beschrijft in haar gedragsregels in het personeelshandboek het beleid tegen (seksuele) intimidatie, agressie, geweld, pesten, racistisch gedrag en een te hoge werkdruk. En hoe zij omgaat met nazorg bij incidenten. Verloopt hierin iets niet zoals gewenst, dan kunnen medewerkers terecht bij hun leidinggevende of een vertrouwenspersoon.

PMO

REEF biedt medewerkers een periodiek medisch onderzoek (PMO). Hierin worden naast arbeid gerelateerde gezondheidsrisico’s ook conditie en leefstijl in kaart gebracht. Deelname aan een dergelijk onderzoek is voor medewerkers niet verplicht. => bijv. BMI, bloeddruk, algemene gezondheid (slapen, concentratie, hoesten, rugklachten, moeheid) en werkstress. Dit sluit misschien beter aan bij de doelstellingen rondom vitaliteit en biedt iets extra’s aan medewerkers. De PMO wordt aangeboden in Vitaliteit- en verzuimbeleid en uitgevoerd door de externe vertrouwenspersoon.


Werkplekbeleid

REEF heeft een werkplekbeleid te vinden in het personeelshandboek, waarin staat beschreven hoe om te gaan met de aandachtsgebieden van de (kantoor)werkplek en beeldschermwerk. Waarin ook wordt aangegeven hoe omgegaan wordt met algemene voorzieningen, fysieke belasting, arbeidsmiddelen en persoonlijke beschermmiddelen. 

 

Werkplekinstructies

REEF streeft naar een optimale werkplek voor onze collega’s. De werkplek wordt daarom ingesteld op een goede werkhouding. Naast de werkhouding zijn er verschillende factoren van invloed op de werkplek zoals de binnentemperatuur, verlichting en bewegingsruimte. Werk je bij een opdrachtgever, dan volg je zoveel mogelijk de instructies op die gelden binnen die organisatie. Als je adviezen of middelen nodig hebt, die niet ter beschikking worden gesteld door de opdrachtgever, dan kan je deze aanvragen bij je leidinggevende van REEF.
 

Met het onderstaande stappenplan kan jij je werkplek goed afstellen om de juiste werkhouding optimaal te ondersteunen.
1. De stoelhoogte: de hoogte is goed als het bovenbeen bij het zitten horizontaal staat en de hoek tussen de boven- en onderbenen 90 graden is. De bovenbenen moeten over de gehele lengte van de zitting ondersteund zijn.
2. De stoeldiepte: zorg dat er tussen de zitting en de knieholte een vuistbreedte vrij wordt gehouden. De holte in de onderkant van de rug moet door de bolling van de rugleuning worden ondersteund.
3. De stoelrugleuning: stel de rugleuning zo in dat deze goed in de rug steunt. Zorg dat de bolling van de rugleuning de lage rug ondersteunt.
4. De stoelarmleuning: stel de stoelarmleuning zo in dat de schouders ontspannen zijn (niet opgetrokken) en de onderarmen horizontaal steunen op de leuning. 
5. Het bureau: de hoogte van het bureau is gelijk aan de hoogte van de stoelarmleuning. Als de hoogte van het bureaublad niet te verstellen is, dan kun je de stoel (tijdelijk) hoger zetten en een voetsteun gebruiken. Werknemer zit (bijna) met de buik tegen het bureaublad aan zodat de muis en het toetsenbord goede bereikbaar zijn. 
6. Het beeldscherm: het scherm dient recht voor het gezicht te staan. De afstand tussen de ogen en het beeldscherm wordt bepaald door de grootte van het beeldscherm. De stelregel is dat het beeldscherm op afstand van een armlengte staat. De bovenrand van het glas van het beeldscherm mag niet hoger dan op ooghoogte zijn.
7. Spiegelingen en reflecties: plaats het beeldscherm nooit tegenover een raam en ook niet voor een raam. Bij voorkeur en indien mogelijk wordt het beeldscherm loodrecht op de ramen geplaatst en op 3 meter afstand.
8. Het toetsenbord: als de ellenbogen worden ondersteund door de armleuning kan het toetsenbord zo dicht mogelijk naar het lichaam getrokken worden, zodat de bovenarmen ontspannen langs het lichaam hangen tijdens het typen. Daarnaast is het belangrijk dat de polsen recht zijn en niet gebogen. Klap de pootjes van het toetsenbord dus in.
9. De muis: moet bediend worden door de hele onderarm te bewegen. De muis is in handbereik als de arm op de armstoelleuning is.

Wie doet wat?

Wie doet wat?

Binnen REEF zijn de volgende betrokkenen verantwoordelijk voor een optimaal arbobeleid.

 

Medewerker

De medewerker is in de eerste plaats verantwoordelijk voor zijn gezondheid, veiligheid, vitaliteit en inzetbaarheid. REEF verwacht van de medewerker dat hij risico’s, problemen en eventuele behoeften op dit onderwerp actief bespreekt met zijn of haar leidinggevende. Daarnaast verwacht REEF dat de medewerker zich houdt aan regels en aanwijzingen op dit gebied op kantoor bij REEF en bij opdrachtgevers.

Leidinggevende

De leidinggevende probeert de veiligheid, gezondheid, vitaliteit en inzetbaarheid van medewerkers zo veel mogelijk te behouden en/of vergroten. Hij is regelmatig in dialoog met zijn mensen en let op de balans tussen de eisen vanuit het werk en de mogelijkheden vanuit de medewerker. Hij heeft aandacht voor de omstandigheden van het werk en voor wat er speelt, vangt signalen op en ondersteunt medewerkers bij het nemen van actie. Hij informeert projectspecialisten op basis van informatie van de opdrachtgever voor aanvang van een opdracht over de arbeidsomstandigheden.

 

Opdrachtgever

De opdrachtgever is verantwoordelijk voor de gezondheid van de projectspecialist tijdens het project en de veiligheid op de werkplek. Hij informeert REEF voor aanvang van de opdracht over mogelijke risico’s in het werk, zodat REEF haar projectspecialisten hierover kan informeren. Zijn er aanpassingen van de werkplek nodig, dan zorgt de opdrachtgever hiervoor.

 

HR Businesspartner

De HR businesspartner zet binnen REEF de lijnen uit in het beleid rondom veilig, gezond en vitaal werken. Zij ondersteunt leidinggevenden met hulpmiddelen en voorziet de organisatie van benodigde cijfers. Ze ondersteunt de leidinggevenden actief bij het voeren van goede gesprekken over inzetbaarheid met hun medewerkers.

  • signaleren risico’s en begeleiden RI&E

  • uitvoeren plan van aanpak

  • opstellen taakomschrijving preventiemedewerker en bedrijfshulpverlener

  • contact onderhouden met en contractbeheer arbodienst

  • genereren cijfers en signaleren trends in het verloop hiervan

  • ondersteunen bij gespreksvoering tussen leidinggevenden en medewerkers

  • organiseren scholing en training

  • overleggen met en adviseren aan directie, leidinggevenden, arbodienst en vertrouwenspersoon

  • informatievoorziening aan medewerkers over arbozaken

Preventiemedewerker

De preventiemedewerker ondersteunt REEF bij het arbobeleid en het verbeteren van de arbeidsomstandigheden. Zij is betrokken bij de RI&E, ondersteunt bij verbeterplannen, geeft advies over goed arbobeleid en zorgt voor goede informatievoorziening voor medewerkers.

  • Het ondersteunen van de werkgever om optimale arbeidsomstandigheden te realiseren. Dit gebeurt via de risico-inventarisatie en evaluatie (RI&E)

  • Het adviseren en nauw samenwerken met de Arbo deskundigen en de werkgever over de te nemen maatregelen voor een goed arbeidsomstandighedenbeleid.

  • Het (mede) uitvoeren van arbo-maatregelen.

  • Bijhouden en registeren van bedrijfsongevallen. 

Coördinator BHV en bedrijfshulpverleners

De bedrijfshulpverleners (BHV-ers) zijn medewerkers van kantoor die de eerste hulp kunnen verlenen bij ongevallen en calamiteiten. Zij hebben hiervoor een specifieke training gehad. Er zijn binnen REEF altijd 2 BHV-ers op kantoor aanwezig. De coördinator BHV organiseert en coördineert de bedrijfshulpverlening. Hij stelt oefensituaties op, coördineert en evalueert de uitvoering hiervan. Daarnaast organiseert hij scholing en training voor bedrijfshulpverleners.

Huisvesting / facilitair

De directie, de operationeel manager is bij REEF verantwoordelijk voor de huisvesting en werkplekinrichting. Alle facilitaire zaken zijn belegd bij de receptie.

  • Gebouw- en locatiegebonden arbo

  • Programma’s van eisen, brandveiligheid, etc

  • Bereikbaarheid & communicatiemiddelen.  

VCU en V&G Functionaris

REEF is VCU gecertificeerd en mag projectspecialisten laten werken in de risicovolle omgeving. Er zijn een aantal opdrachtgevers waarmee samengewerkt wordt.  Een keer per jaar wordt de certificering van REEF getoetst.

Alle interne medewerkers hebben verklaard dat het personeelshandboek incl. de V&G regels, voor medewerkers, van REEF ontvangen, bestudeerd en begrepen te hebben. En als zodanig in de praktijk te brengen.

Er zijn binnen REEF 5 medewerkers die het VCA- VIL certificaat hebben. Binnen de VCU wordt een ongevallenregister bijgehouden.

 

Directie

De directie is eindverantwoordelijk voor het arbobeleid rondom veilig, gezond en plezierig werken. De directie heeft hierin de volgende taken:

  • vaststellen arbobeleid, uitdragen visie en actief aansturen Arbo organisatie

  • vaststellen Arbo budget en toekennen middelen

  • delegeren taken en bevoegdheden

  • contract sluiten met de arbodienst

  • organiseren RI&E en vaststellen plan van aanpak

Externe ondersteuning

REEF laat zich bijstaan door een gecertificeerde arbodienst:

  • begeleiden van verzuim en re-integratie (bedrijfsarts en casemanager)

  • uitvoeren van arbeidsgezondheidskundig onderzoek en preventief medisch spreekuur (bedrijfsarts)

  • aanspreekpunt bij ongewenst gedrag (vertrouwenspersoon intern en extern)

  • toetsen van de RI&E (kerndeskundige)

  • werkplekonderzoek  door Arboadvies (werkplekonderzoek) op aanvraag

  • voorlichting en deskundigheidsbevordering


De werkwijze van de arbodienst is vastgelegd in Vitaliteit en verzuim.  

Overleg en evaluatie

 
Directie – HR – BHV – Huisvesting - VCU

De onderdelen uit het arbobeleid worden jaarlijks geëvalueerd door directie, HR, BHV en de vertegenwoordiger van VCU en eventueel bijgesteld. Dit kan leiden tot aanvulling of aanpassing op één of meerdere onderdelen die door de daarvoor verantwoordelijke partij wordt aangepast.

Werkoverleg

Team- en werkoverleg m.b.t. arbeidsomstandigheden vindt een keer per half jaar plaats door HR – BHV  - Huisvesting en VCU. Daarin bespreken zij de Arbo knelpunten en het draagvlak creëren voor maatregelen.

 

Sociaal Medisch Team

HR en de casemanager van de arbodienst spreken periodiek over trends, ontwikkelingen, oorzaken van verzuim en knelpunten in arbeidsomstandigheden.

Arbodienst

Elk half jaar evalueert de organisatie de deskundige ondersteuning/het contract met de arbodienst.

 

Gesprekkencyclus

De HR-gesprekscyclus geïntroduceerd. Daarbij is het plannings- en functioneringsgesprek vervangen door het ontwikkelgesprek en bila- gesprek wat vaker plaats kan vinden op initiatief van de medewerker.

 

Alle gesprekken worden vastgelegd door de medewerker en de leidinggevende.

Overleg en evaluatie

Waar vind ik meer informatie over arbobeleid?

REEF biedt informatie, voorlichting en scholing aan medewerkers over de verschillende onderdelen van het arbobeleid.

  • Verzuimbeleid

  • (On)gewenst gedrag / gedragscode

  • Werkplekinstructies

  • Opdrachtgevers

  • Risico Inventarisatie & Evaluatie (RI&E)

  • Bedrijfshulpverlening

Meer infomatie

Waar kan ik terecht met vragen?

Voor al je vragen over het arbobeleid kun je contact opnemen met HR van REEF.

HR businesspartner & Kimberley de Groot 

Contactgegevens

Kimberley de groot 

HR Businesspartner

Preventiemedewerker

Kimberley de Groot  

 

Directie
190920-reef-R-1032R.jpg
Chris Reef

Directeur eigenaar

699 Bas van den Donk.jpg
Bas van den Donk

Commercieel manager

Bhv

Coördinator BHV Mitch Meiboom m.meiboom@reef.nl

 

Vertrouwenspersoon intern

Kimberley de Groot, HR businesspartner, k.degroot@reef.nl

Externe partijen

Bedrijfsarts

Bedrijfsarts, Yung Cjan van Coverz Consultancy bereikbaar via het algemene nummer 040-2988730 of via info@coverzconsultancy.nl

Casemanager

Naam verzuim consultant: Gwen de Bast
Telefoon verzuim consultant: 06-19729016
Email verzuim consultant: gwen@coverzconsultancy.nl 

Vertrouwenspersoon extern

De medewerker kan zich melden via vertrouwenspersoon@coverzconsultancy.nl of ons bellen via het algemene nummer 040-2988730.

Onze vertrouwenspersoon heet Anita van Ostaden.

Werkplekonderzoek

Paul Compen, Paul Compen Arbo Advies
Op te vragen via HR

RIE toets

Patrick van der Lem
Op te vragen via HR  

Vragen en contactgegevens
Preventiemedewerker
bottom of page