top of page

Visie op vitaliteit en verzuim

Jouw specialisme excelleert wanneer jij in je kracht staat! Je kunt doelgericht te werk gaan en haalt meer uit jezelf én uit anderen. Jouw vitaliteit is daarmee essentieel voor het resultaat dat je neerzet. Wij ondersteunen je in behoud en herstel van vitaliteit.

Onze visie op vitaliteit

Jouw vitaliteit is essentieel voor ons. We investeren graag in de relatie met jou als onze collega, zodat we samen op lange termijn succesvol zijn. Je verbindt je bij ons niet zomaar aan een project, je verbindt je aan REEF. Vanuit die overtuiging werken wij met jou samen, zodat jij steeds op de juiste plek en lekker in je vel zit. REEF draait om mensen, dus nemen hierin onze verantwoordelijkheid, net zoals jij dat doet. Dit gaat het beste, als je op de juiste plek en lekker in je vel zit. Daarom investeert REEF graag in jouw vitaliteit, inzetbaarheid en werkvermogen.

 

In het kort...

Voor REEF is jouw vitaliteit heel belangrijk. Je vitaliteit wordt in figuur 1 weergegeven als een batterij. Je kennis, vaardigheden en ervaring, werk, gezondheid, privé en motivatie zijn de verschillende facetten van jouw vitaliteit. De dialoog tussen medewerker en leidinggevende staat hierin centraal. Samen bespreken jullie hoe jouw vitaliteit zich ontwikkelt en bekijken jullie wat jij nodig hebt om je vitaliteit op peil te houden of te vergroten. Kan REEF hieraan bijdragen, dan kan jouw leidinggevende putten uit het aanbod in het vitaliteitskompas. De volledige visie van REEF op vitaliteit is weergegeven in figuur 1.

Figuur 1. Visie op vitaliteit
Goed gesprek / de dialoog

Het uitgangspunt is dat je regelmatig contact hebt met je leidinggevende bij REEF. Je projectmanager is de REEF-leidinggevende waar we in deze visie over spreken. Jullie praten niet alleen over de opdracht en de resultaten, maar zijn ook in gesprek over jouw motivatie, gezondheid, privésituatie en competenties. Jullie voeren goede gesprekken in een sfeer van vertrouwen. Jij informeert je leidinggevende bij REEF proactief over jouw project en over hoe je ‘in de wedstrijd’ zit.

Komt het thema vitaliteit en verzuim op tafel? Dan is het belangrijk dat je al goed contact hebt met elkaar en dat er een basis van vertrouwen is. Niet alleen als zich misschien problemen gaan voordoen, maar juist ook al daarvóór. Wij geloven dat het belangrijk is om je te richten op wat goed gaat en om dat te laten groeien. Daarom ligt onze primaire focus op vitaliteit. Is er toch sprake van verzuim? Dan doen we er alles aan om dit zo snel mogelijk weer terug te buigen richting vitaliteit.

Visie op verzuim
VisieopVerzuim_v02.png

Fase 2 en 3 zijn hierin cruciaal. Dit is de periode waarin je samen met je leidinggevende bij REEF het verschil maakt. In deze fasen zijn de mogelijkheden groot om verzuim zo veel mogelijk te voorkomen en de energie weer om te buigen naar vitaliteit. Daarom richt REEF zich vooral op deze twee fasen. Uiteraard krijg je ook in fase 4 alle mogelijkheden om je verzuim weer te buigen naar vitaliteit.

Fase 1: voorfase

Start je bij REEF, dan inventariseer je met je leidinggevende bij REEF al in de eerste gesprekken hoe het staat met je vitaliteit. Jouw leidinggevende neemt hierin het initiatief. Jullie bepalen samen wat hierin gewenst is en hoeveel aandacht daarvoor de komende tijd nodig is. Hoe kun jij het meeste uit jouw kwaliteiten halen? Waar komen jouw competenties het meest tot hun recht? Wat heb je hierin nodig? Daarna is het een wederzijdse verantwoordelijkheid om jouw vitaliteit met elkaar te bespreken. Loopt er iets niet lekker? Dan zoeken jullie samen naar oplossingen om tóch met plezier inzetbaar te blijven en uiteindelijk verdere problemen in de toekomst te voorkomen. 

 

Fase 2: vóór de verzuimmelding | behouden vitaliteit, verzuim voorkomen

In de fase daarna gaat vooral de aandacht uit naar het behouden van jouw vitaliteit. Samen bespreken jullie wat echt belangrijk is. Je leidinggevende bij REEF biedt je de ruimte om in te brengen wat er voor jou toe doet. Juist wanneer het even niet zo lekker gaat, thuis of op het werk, is een goed gesprek belangrijk. Loopt er iets niet naar wens? Dan ga je hier open het gesprek over aan met elkaar. Dit doe je met een positieve insteek en het vertrouwen om hier samen een oplossing voor te vinden.


Het is erg belangrijk om in deze fase steeds alert te zijn en te blijven op mogelijke signalen bij jezelf dat er iets niet lekker loopt. Niet alleen je leidinggevende bij REEF en je opdrachtgever hebben hierin een rol, maar hierin ben je vooral zelf aan zet. Wat kun je zelf doen met de signalen en heb je ergens hulp bij nodig? Denk je iets te signaleren bij jezelf of bij een collega? Bespreek dit dan met elkaar en met je leidinggevende bij REEF. Samen kijken jullie naar wat er nodig is om zo veel mogelijk de vitaliteit te behouden of (weer) te vergroten.  

 

Fase 3: de eerste zes weken van verzuim | van verzuim naar vitaliteit

Toch bestaat de mogelijkheid dat je arbeidsongeschikt raakt en verzuim niet te voorkomen is. Ook dan blijf je met je leidinggevende bij REEF in gesprek. Zorg ervoor dat je blijft investeren in een goede afstemming met elkaar. Samen richten jullie je vooral op wat jij wél kunt, ondanks je klachten. Met elkaar doen jullie wat nodig is om jou zo optimaal mogelijk te ondersteunen en terug aan het werk te helpen. Je gaat bijvoorbeeld eerst gedeeltelijk werken, of probeert je taken te verlichten, bijvoorbeeld door taken over te dragen aan collega’s. Ook kun je samen met je leidinggevende bij REEF mogelijk je werkplek aanpassen of hulpmiddelen regelen.


Het is in deze fase erg belangrijk dat jij en je leidinggevende bij REEF intensief contact onderhouden. Hoe meer jij betrokken en aangehaakt blijft bij het werk, hoe sneller en gemakkelijker je later vaak weer aan de slag kunt. Je leidinggevende bij REEF houdt rekening met jouw mogelijkheden, maar tegelijkertijd ‘ontziet’ hij jou niet. De bedrijfsarts kan jullie adviseren over een juiste balans hiertussen.

 

Fase 4: langdurig verzuim | begeleiding en re-integratie

Lukt het niet om binnen 6 weken weer aan het werk te gaan? Dan is sprake van langdurig verzuim. In dat geval volgen je leidinggevende bij REEF en jij de stappen uit de wet Verbetering Poortwachter. Deze wet regelt zaken die relevant zijn bij langdurig verzuim. Hiervoor is een stappenplan beschikbaar. Samen zorgen jullie ervoor dat jij zo snel mogelijk weer kan re-integreren op het werk. De HR-adviseur ondersteunt je leidinggevende bij REEF bij de uitvoering hiervan.

 

Meer informatie over de verschillende fases, vind je via de wegwijzer en via onderstaand overzicht.

Onze visie op verzuim

 
In het kort...

In figuur 2 zie je de vitaliteit van een professional schematisch weergegeven als een batterij. De inhoud van de batterij kan in de loop van de tijd wijzigen. Start je bij REEF, dan bespreken je leidinggevende bij REEF en jij al in de eerste gesprekken hoe het op dat moment gaat met je vitaliteit. In de loop van de tijd kan je vitaliteit weleens schommelen (lijn A). Samen met je leidinggevende bij REEF richt je je erop om je vitaliteit op pijl te houden (lijn B). Soms lukt dit niet en word je (tijdelijk) arbeidsongeschikt. Je doet dan een verzuimmelding. De lijn zakt dan onder het nulpunt: je verzuimt. Het is dan belangrijk om het verzuim zo snel mogelijk weer terug te buigen naar vitaliteit (lijn C). Uiteraard in de eerste plaats voor jou zelf, omdat het verzuim voor jou vervelend is. Maar ook in het belang van je leidinggevende bij REEF en je opdrachtgever, die jou ook graag weer snel terug aan de slag zien gaan. Soms lukt het niet om verzuim binnen korte tijd weer terug te buigen naar vitaliteit. Dan is er meer aan de hand en wordt het verzuim langdurig (lijn D). Dit willen we uiteraard zo veel mogelijk proberen te voorkomen. Hoe we dat doen lees je in dit document. Om het overzichtelijk te houden en je van de juiste informatie te voorzien voor jouw situatie hebben we een onderscheid gemaakt tussen de verschillende fases rondom verzuim en vitaliteit.

Cruciale tijdsvakken

Wanneer je inzoomt op dit plaatje, dan zien we een aantal tijdsvakken rondom vitaliteit en verzuim:

  • Fase 1 – je gaat starten bij REEF

  • Fase 2 – er zijn signalen dat je vitaliteit afneemt

  • Fase 3 – je meldt je arbeidsongeschikt (eerste 6 weken)

  • Fase 4 – je bent langdurig arbeidsongeschikt

Wegwijzer
Fasen en bijzondere situaties
Over de verschillende fasen

In sommige situaties rondom je verzuim is het handig net even iets meer te weten. We hebben hiervoor een aantal documenten opgesteld, die je extra informatie bieden in de volgende situaties:

Over verzuim in bijzondere situaties

Frequent verzuim
Verzuim & vakantie

Bedrijfsongeval

 

Zwangerschap en bevalling

Langdurig verzuim

 

Waar kan ik terecht met vragen?

Heb je vragen over vitaliteit of verzuim? Dan kun je hiervoor in eerste instantie bij je leidinggevende bij REEF terecht. Je leidinggevende bij REEF kan ook contact opnemen met de HR-adviseur. Daarnaast kunnen jullie ook terecht bij de bedrijfsarts en de casemanager van de Arbodienst.
 

Overzichtskaart Fase 1: start van het dienstverband
Overzichtskaart Fase 1

Fase 1: Start van het dienstverband

Start je bij REEF, dan komt het onderwerp vitaliteit en inzetbaarheid al in de eerste gesprekken met jouw nieuwe leidinggevende naar voren. Samen bespreken jullie hoe het staat met jouw vitaliteit. Je vitaal voelen is een combinatie van je gedachten, je gevoelens, je lichaam en je energie. Vitale mensen halen meer uit zichzelf, zijn doelgerichter, zichtbaar beter in balans en gezonder. Daarom is vitaliteit voor REEF erg belangrijk. Niet alleen voor onze mensen zelf, maar ook voor onze opdrachtgevers en de organisatie.


Professional zijn bij REEF is topsport. Bij iedere opdracht zet jij jezelf in om het beste resultaat voor de opdrachtgever te kunnen leveren. Het is dan ook belangrijk dat jij, en wij met jou, oog hebben voor jouw vitaliteit en duurzame inzetbaarheid.


In (kennismaking) gesprek

Je leidinggevende heeft, zeker in de eerste weken, regelmatig contact met jou. Over de inhoud van de opdracht, maar ook over jouw vitaliteit. De volgende onderwerpen worden besproken:

 

Werk

Waar haal je energie uit in je werkomgeving en werkzaamheden? Ervaar je wel eens werkdruk en weerstand? Hoe ga je daarmee om? Welke invloed hebben factoren buiten de werkomgeving? Denk aan familie, vrienden, bekenden, maar ook factoren binnen de bredere sociale en maatschappelijke omgeving. Zijn werk en privé voor jou in balans?

 

Gezondheid

Voel jij je (lichamelijk en psychisch) gezond en energiek? Hoe is jouw leefstijl met betrekking tot sporten, slapen, roken en voeding?

 

Kennis, vaardigheden en ervaring

Over welke kennis, vaardigheden en ervaring beschik je? Is dit voor nu voldoende? Hoe blijf je ook in de toekomst bekwaam om jouw werk goed uit te oefenen? Welke ambities heb je? En wat heb je daarvoor nodig? Waar kan REEF jou bij ondersteunen? Wat kun je zelf doen?

 

Motivatie

Wat vind jij belangrijk in jouw werk en de omgang met anderen? Waar loop je warm voor? Wat motiveert jou? Hoe zit je in de wedstrijd? Voel je je betrokken bij jouw werk? Voel je je veilig en op je gemak?

 

Wat vraagt deze fase van mij?

Om een vertrouwensrelatie te krijgen met je leidinggevende bij REEF, is het belangrijk dat je open bent over wat er op dat moment echt toe doet in je werk en je leven. Samen bouwen jullie aan een goed contact en een fijne basis. Als je met je leidinggevende bij REEF al over dit soort onderwerpen in gesprek bent wanneer het goed met je gaat, kom je hierover ook makkelijker in gesprek wanneer het even niet zo goed met je gaat.

Fase 1 Overzicht
Overzichtskaart Fase 2: vóór de verzuimmelding
Overzichtskaart_fase2.png

Fase 2: vóór de verzuimmelding | behouden vitaliteit, verzuim voorkomen

 
Ik zit niet zo lekker in mijn vel. Wat kan ik doen?

Wat doe je er zelf aan? 

Jij bent in de eerste plaats zelf verantwoordelijk voor je eigen gezondheid en vitaliteit. Wat doe je er zelf aan om je gezond en vitaal te voelen? Heb je daarbij hulp ingeschakeld? En weet je wat je nodig hebt? Biedt het Vitaliteitskompas van REEF je een mogelijkheid die je kunt benutten? Vaak is bewust omgaan met je vitaliteit en gezondheid en het doen van kleine aanpassingen al voldoende, maar soms is dat niet voldoende en heeft het invloed op je werk.  

 

Ga in gesprek met je leidinggevende bij REEF

Ervaar je problemen in de balans tussen je privésituatie en je werk? Loopt het niet lekker? Bespreek dat dan sowieso met je leidinggevende bij REEF. Het is fijn als je leidinggevende weet wat er bij jou speelt en hier rekening mee kan houden. Hij of zij kan met je meedenken om een mogelijke neerwaartse spiraal en toekomstig verzuim zo veel mogelijk te voorkomen. In jullie gesprekken rondom vitaliteit komen de volgende thema’s aan bod: gezondheid, kennis, vaardigheden en ervaring en motivatie en werk.
Weet daarbij ook dat je je bij REEF niet zomaar verbindt aan een project. Je verbindt je aan een organisatie gericht op samenwerking met haar professionals vanuit een focus op succes op de lange termijn. Vanuit die verbinding werken wij graag met jou samen, zodat jij op de juiste plek en lekker in je vel zit. Niet alleen gericht op het werk en de resultaten, maar ook op jou als mens. Wij nemen hierin onze verantwoordelijkheid, net zoals jij dat doet. Het is daarom erg belangrijk dat je open communiceert met je leidinggevende. Vooral ook wanneer het even niet zo lekker loopt.


Ondersteuning

Samen met jouw leidinggevende kun je onderzoeken wat je kan helpen. Niet alleen jouw leidinggevende kan je daarin ondersteunen, ook jouw collega professionals denken graag met je mee. Pak gerust eens de telefoon om met elkaar te sparren over jouw project of over jouw vitaliteit. Denk breder dan alleen binnen de mogelijkheden van het lopende project. REEF wil en kan meer bieden. Ook de HR coach kan jullie hierin ondersteunen. Uiteraard betrekken jullie de opdrachtgever waar nodig bij mogelijke acties en de evaluatie van het effect hiervan.


Casemanager van de Arbodienst 

De arbodienst van REEF is Coverz Consultancy te Eindhoven. Coverz Consultancy zal tijdens ziekte contact opnemen om de verzuimmelding en re-integratiemogelijkheden te bespreken. De contactgegevens van Coverz Consultancy zijn te vinden op het HR-kompas bij het onderdeel Arbobeleid.  De casemanager van de Arbodienst is het eerste aanspreekpunt. Onze casemanager werkt in een verlengde-armconstructie, dat betekent dat ze actief met je mee kan denken over aanpassingen in werk, behandelingen, werkplek en faciliteiten. Vaak is dat al voldoende!


Via de HR-adviseur kun je contact leggen met de Arbodienst. Mocht dat niet lukken, dan kun je zelf direct contact opnemen met de Arbodienst, via 040-2988730.

 
Ik kan/wil mijn situatie niet bespreken met mijn leidinggevende. En nu?

Uiteraard is het belangrijk om dit aan te geven bij jouw leidinggevende zelf. Maar wat als je er écht niet uit komt samen? Plan dan eens een gesprek in met de teammanager van jouw team. Of vraag een gesprek aan met de HR coach van REEF: Sanne van der Wurff, bereikbaar op 06-484 20 532 of s.vanderwurff@reef.nl.


Word je geconfronteerd met ongewenst gedrag als pesten, discriminatie of ongewenste intimiteiten? REEF heeft gedragsregels in het personeelshandboek waarin omschreven wordt wat je kunt doen en waar je terecht kunt. Kun je dat voor je gevoel niet bij REEF dan is er een externe vertrouwenspersoon beschikbaar, die je zelfstandig kunt benaderen en die jullie gesprekken vertrouwelijk behandelt. 

Fase 2 Overzicht
Overzichtskaart Fase 3: de eerste zes weken van verzuim
Overzichtskaart_fase3.png

Fase 3: de eerste zes weken van verzuim | van verzuim naar vitaliteit

Helaas zijn er momenten waarop je arbeidsongeschikt raakt en verzuim niet altijd te voorkomen is. Ook dan blijf je met je leidinggevende bij REEF in gesprek. Jullie investeren – nog steeds – maximaal in een goede relatie met elkaar.


Ik kan door arbeidsongeschiktheid niet werken. Hoe doe ik een verzuimmelding?

 

Je meldt je telefonisch arbeidsongeschikt bij je leidinggevende bij REEF en je opdrachtgever

Wat vervelend dat je arbeidsongeschikt bent. Hopelijk voel je je snel beter. Ben je arbeidsongeschikt, dan neem je voor 09.00 uur telefonisch contact op met je opdrachtgever en je leidinggevende bij REEF (dus niet per app, e-mail, sms etc). Is je leidinggevende bij REEF niet bereikbaar, dan laat je een bericht achter op de voicemail of bij de receptie. Je probeert je leidinggevende bij REEF op een later tijdstip alsnog te bereiken.


Afhankelijk van de aard van je verzuim, bespreken jullie het volgende:

  • de vermoedelijke duur van je verzuim

  • lopende zaken en afspraken die verzet of overgedragen moeten worden

  • taken die wel door jou uitgevoerd kunnen worden (eventueel in aangepaste vorm)

  • je (telefonische) bereikbaarheid tijdens het verzuim

  • het volgende contactmoment

  • of je de opdrachtgever al hebt geïnformeerd en hoe hij of zij reageerde. 

 

Je leidinggevende legt de gemaakte afspraken vast en geeft jouw verzuimmelding door aan de collega’s van office. Zij geven jouw verzuimmelding op hun beurt door aan de Arbodienst. 


Ben je weer hersteld? Dan meld je dit zo spoedig mogelijk bij je leidinggevende bij REEF. Je leest hier hoe dit in zijn werk gaat.

 

De Arbodienst

Iedere verzuimmelding wordt doorgegeven aan je eigen manager van REEF. Deze melding wordt geregistreerd in het verzuim registratiesysteem van Coverz consultancy. Na deze registratie zal een senior consultant verzuim persoonlijk contact met je opnemen. Samen bespreken jullie de verzuimmelding en proberen de aard en oorzaak van het verzuim duidelijk te krijgen. Ook bekijken jullie welke mogelijkheden er zijn. Na het eerste contact zal de senior verzuim consultant jou indien noodzakelijk uitnodigen voor een persoonlijk gesprek of in overleg bij de bedrijfsarts. De informatie die je deelt worden vertrouwelijk. 


Is de verwachting dat jouw ziekteverzuim wat langer kan duren, dan word je opgeroepen voor een spreekuur bij de bedrijfsarts. De bedrijfsarts bepaalt op basis van de medische gegevens of je in staat bent om te werken, en zo ja hoeveel uur en in welke werkzaamheden. Dit laatste communiceert de bedrijfsarts met REEF, uiteraard zonder jouw medische gegevens te delen. 

 

Waar moet ik rekening mee houden als ik verzuim?
Houding en gedrag

Herstel bevorderen
Je doet er alles aan om je herstel te bevorderen (en niet te belemmeren). Je roept medische hulp in bij een (huis)arts of een andere specialist en volgt de verstrekte voorschriften op. Daarnaast volg je de adviezen van de bedrijfsarts op en werk je mee aan een medisch onderzoek indien hij dit noodzakelijk vindt. Dit alles gericht op een snel en voorspoedig herstel. 

 

Kijken naar mogelijkheden
Tijdens je arbeidsongeschiktheid richt je je met je leidinggevende  en eventueel de Arbodienst op wat je wél kunt doen tijdens je verzuim. Misschien kun je niet volledig je eigen werkzaamheden uitvoeren, maar kun je wel aangepaste of andere werkzaamheden doen? Je komt hierin zelf met ideeën. Samen met je leidinggevende kijk je wat in jouw situatie mogelijk is.

 

Contact
Tijdens je verzuim onderhouden je leidinggevende en jij actief contact. Jij zorgt ervoor dat je (telefonisch) bereikbaar blijft voor je leidinggevende en de Arbodienst. Heb je toch een telefoontje gemist, dan bel je zelf zo snel mogelijk terug. Je bent aanwezig op het afgesproken huis- of verpleegadres. Wijzigt dit, dan geef je dit binnen 24 uur door aan je leidinggevende. Ben je hier (tijdelijk) niet aanwezig, dan informeer je je leidinggevende hierover vooraf. Je houdt je beschikbaar voor controle van de bedrijfsarts. Deze controle kan onaangekondigd plaatsvinden tijdens werkuren in de vorm van telefonisch contact of een huisbezoek.

 

Financieel

Wachtdagen en salaris
Meld je je arbeidsongeschikt? Dan gelden je eerste twee verzuimdagen als wachtdagen. Over deze wachtdagen krijg je geen salaris betaald. Vanaf de derde verzuimdag krijg je 100% doorbetaald. Vanaf het tweede verzuimjaar krijg je nog 70% van je salaris doorbetaald.

 

Vakantie
Je bouwt tijdens verzuim de wettelijke vakantie-uren op. Gaat je leidinggevende ermee akkoord, dat je tijdens een langere periode van verzuim op vakantie gaat? Dan neem je hiervoor ook volledige vakantie-uren op. Je bent tijdens deze vakantieperiode immers vrijgesteld van re-integratie. Meer informatie hierover vind je onder het kopje ‘Verzuim en vakantie’ bij ‘Bijzondere situaties bij vitaliteit & verzuim’. 

 

Wat vraagt deze fase van mij?

Het is in deze fase heel belangrijk dat jij intensief contact onderhoudt met je leidinggevende. Hoe meer je betrokken blijft bij je werk, hoe sneller en makkelijker je vaak weer aan de slag kunt. Goed contact tussen jou, je leidinggevende en je collega’s is dan essentieel. Je richt je vooral op wat je – ondanks je klachten – nog wel kunt. Je komt hierin zelf met voorstellen en je leidinggevende denkt hierin met je mee. Duurt je verzuim langer dan een paar dagen, dan bekijkt je leidinggevende bij REEF hoe het project toch succesvol kan worden voortgezet. Is er bijvoorbeeld tijdelijk vervanging nodig? Hij overlegt daarnaast met je opdrachtgever wat er nodig en mogelijk is om jou na je afwezigheid te kunnen laten terugkeren op je project. Voel je je niet comfortabel in het contact met REEF? Dan verwachten we dat jij dit aangeeft bij je leidinggevende, de teammanager van je team of de HR coach van REEF, Sanne van de Wurff of de HR businesspartner Kimberley de Groot. Beide kun je bereiken via HR@reef.nl

 

Leidinggevende bij REEF

Je leidinggevende probeert de vitaliteit van alle professionals in het team te behouden en/of te vergroten en tegelijk verzuim zo veel mogelijk te voorkomen. Hij gaat graag in gesprek met jou. Je leidinggevende let op de balans tussen de verwachtingen vanuit de opdracht en jouw mogelijkheden. De leidinggevende kijkt mee naar de inhoud en omstandigheden van het werk, heeft aandacht voor wat er bij jou speelt, vangt signalen op en onderneemt op basis hiervan gerichte actie. 

Wanneer je verzuimt hebben jij en je leidinggevende actief contact met elkaar. De insteek van je leidinggevende is om jou zo veel mogelijk bij het werk te blijven betrekken. Dit helpt jou om in contact met je werk te blijven en daarna makkelijker de draad weer op te pakken, zodat jij geen drempel ervaart om weer aan het werk te gaan. Daarbij heeft de leidinggevende een positieve insteek: wat kun jij ondanks je klachten nog wel? En wat kunnen jullie allebei doen om jou toch weer zo snel mogelijk (deels) aan het werk te laten gaan? Uiteraard ligt jullie belang ook bij het realiseren van een succesvol project bij de opdrachtgever.

De opdrachtgever 

De opdrachtgever heeft vaak een goed beeld van hoe het met jou gaat op het project. Bijvoorbeeld over hoe je functioneert, presteert binnen de context van de organisatie en samenwerkt, maar ook over hoe jij in je vel zit. Meestal voer jij ook regelmatig overleg met de opdrachtgever en zie je die vaker dan je leidinggevende. In de driegesprekken die jij met jouw opdrachtgever en jouw leidinggevende voert over de voortgang van de opdracht, is daarom ook jouw vitaliteit onderwerp van gesprek. Heeft de opdrachtgever de indruk dat jij in het werk iets nodig hebt? Of dat het niet goed met jou gaat? Dan zal hij dit bespreekbaar maken. Niet alleen met jou, maar ook met je leidinggevende. Zodat zij er samen met jou voor kunnen zorgen, dat jij optimaal blijft functioneren.


Meld je je arbeidsongeschikt? Dan informeer je je opdrachtgever hier ook altijd persoonlijk over. Duurt jouw afwezigheid langer dan een paar dagen, dan neemt jouw leidinggevende bij REEF contact op met je opdrachtgever. Samen maken zij afspraken over wat jouw afwezigheid betekent voor het project en je opdrachtgever. Moet jij bijvoorbeeld (tijdelijk) worden vervangen? De leidinggevende bij REEF zal ervoor proberen te zorgen dat jij de mogelijkheid krijgt om terug te keren op je project. Uiteraard hangt dit ook af van de duur en ernst van je verzuim. Je leidinggevende bij REEF bekijkt samen met je opdrachtgever wat hiervoor binnen het project nodig en mogelijk is.


Hersteld melden

 
Ik ben gelukkig weer (gedeeltelijk) hersteld. Hoe meld ik dit?
 
Je meldt je (gedeeltelijke) hervatting aan je leidinggevende bij REEF en je opdrachtgever.

Ben je (gedeeltelijk) hersteld, dan neem je voor 09.00 uur telefonisch contact op met je opdrachtgever en je leidinggevende bij REEF (dus niet per app, e-mail, sms etc). Is je leidinggevende niet bereikbaar, dan spreek je de voicemail in of laat je een bericht achter bij de receptie. Je probeert je leidinggevende bij REEF dan op een later tijdstip alsnog te bereiken.Ben je hersteld op een dag waarop je niet werkzaam bent? Bijvoorbeeld op een parttime dag? Ook dan meld je je direct hersteld. Valt je herstel op een zaterdag, zondag of feestdag, dan meld je je herstel op de eerstvolgende werkdag voor 09.00 uur bij je leidinggevende bij REEF.
 

Fase 3 Overzicht
Hersteld F3
Overzichtskaart Fase 4: langdurig verzuim
Overzichtskaart_fase4.png

Fase 4: langdurig verzuim 

Lukt het je niet om binnen 6 weken weer aan het werk te gaan? Dan is sprake van langdurig verzuim. Ook in dat geval bekijk je samen met je leidinggevende wat je nog wél kunt doen en hoe je zo snel mogelijk weer (gedeeltelijk of aangepast) aan het werk kunt gaan. Dit heet re-integreren. Je volgt met je leidinggevende de stappen uit de wet Verbetering Poortwachter. Deze wet regelt zaken die relevant zijn bij langdurig verzuim. De HR businesspartner ondersteunt jouw leidinggevende bij REEF bij het voldoen aan de verplichtingen uit deze wet. In week 6 en 8 van je verzuim staan de eerste stappen van de wet Verbetering Poortwachter gepland. In de documenten stappen verzuimproces en week 6-8: Probleemanalyse en Plan van aanpak vind je hierover meer informatie.  

 

Wat vraagt deze fase van mij?

Het is belangrijk dat je goed en frequent blijft communiceren met je leidinggevende en samen wekelijks (telefonisch) contact hebt, ook al verloopt je herstel moeizaam of lijkt er nauwelijks verandering te zijn in je situatie. Tijdens jullie gesprekken bespreken jullie hoe het met je gaat, hoe je herstel verloopt en wat dit kan bevorderen. Ook bespreken jullie je verwachtingen voor de volgende week. Ook de gesprekken met de bedrijfsarts dragen hieraan bij. Voel je je niet comfortabel in het contact met REEF? Dan verwachten we dat jij dit met je leidinggevende, of de teammanager van je team of de HR businesspartner bespreekt en proactief contact onderhoudt met de Arbodienst.

 

Ben je een tijdje “uit de running” geweest, dan ervaart vrijwel iedereen het als lastig om weer te starten met werken. Misschien ben je bang om opnieuw uit te vallen met dezelfde klachten? Om dit te voorkomen maak je met de HR Businesspartner of de bedrijfsarts een opbouwschema. Wees niet bang om hierin je grenzen op te zoeken. Je mag best vallen, REEF vangt je weer op!

Opbouwen

In de gesprekken met jouw leidinggevende, en in het Plan van Aanpak dat jullie opstellen, richt je je op wat je nog wél kunt, ondanks de klachten. Jij komt hierin zelf met voorstellen en jullie zorgen er samen voor dat dit mogelijk wordt. Denk bijvoorbeeld aan: aanpassen van de werktijden, zoals een geleidelijke opbouw van het aantal uren, kortere werkdagen, verkorten van reistijd door buiten de spits te reizen en flexibele werktijden. Andere mogelijkheden zijn:

  • aanpassen van het werk, bijvoorbeeld door een lager werktempo, het overdragen van taken aan collega’s, plaatsing op een ander project

  • aanpassen van de werkplek, bijvoorbeeld door een rustigere plek, minder lichtinval

  • regelen van hulpmiddelen, zoals een beeldscherm, muis of beeldschermbril

  • aanpassen van persoonlijke doelstellingen

  • het bevorderen van steun thuis en/of op de werkplek

  • scholing, coaching of loopbaanbegeleiding

  • externe begeleiding en expertise, zoals traumabehandeling of stresstraining

Jullie bespreken dit plan elke vier tot zes weken en stellen dit zo nodig bij. Verandert er iets in je gezondheid of privésituatie? Dan geven jullie dit door aan de casemanager en de bedrijfsarts. Zij kunnen advies geven over aanpassing van de plannen of medische behandeling. Periodiek ontvang je een oproep van de bedrijfsarts voor een spreekuur.

Hersteld melden

Ben je (gedeeltelijk) hersteld, dan neem je voor 09.00 uur telefonisch contact op met je opdrachtgever en je leidinggevende (dus niet per app, e-mail, sms etc.). Is je leidinggevende niet bereikbaar, dan spreek je de voicemail in of laat je een bericht achter bij de receptie. Je probeert je leidinggevende bij REEF dan op een later tijdstip alsnog te bereiken. Ben je hersteld op een dag waarop je niet werkzaam bent? Ook dan meld je je direct hersteld. Valt je herstel op een zaterdag, zondag of feestdag, dan meld je je herstel op de eerstvolgende werkdag voor 09.00 uur bij je leidinggevende bij REEF.

Wie heeft welke rol? 

Professionals

Jij bent in de eerste plaats zelf verantwoordelijk voor jouw eigen vitaliteit. REEF probeert jou hierbij zo veel mogelijk te ondersteunen. Problemen in de balans tussen je privésituatie en jouw werk bespreek je daarom actief met je leidinggevende. Je kunt hierover altijd in gesprek met je leidinggevende bij REEF of een preventieve afspraak maken met de Arbodienst. Hoe dit werkt, staat hieronder in de tekst over de bedrijfsarts.

Jij en je leidinggevende onderhouden actief contact en je zorgt ervoor dat je (telefonisch) bereikbaar blijft. Misschien kun je (na een tijdje) aangepaste of andere werkzaamheden doen? Je komt hierin zelf met ideeën en voorstellen. Je hebt een positieve insteek en richt je erop om zo snel mogelijk te herstellen en weer terug aan het werk te gaan. Denk bijvoorbeeld aan het inroepen van (medische) hulp, je houden aan je behandeling en geen dingen doen die je herstel vertragen.

Opdrachtgever

Ben je langdurig uitgevallen tijdens je werkzaamheden op een project? Dan richt je leidinggevende zich er uiteraard op dat het project toch succesvol kan worden afgerond. Wat is ervoor nodig om dit te realiseren? Zeker wanneer je verzuimperiode langer duurt, is terugkeren naar je project niet altijd mogelijk. Desondanks zal jouw leidinggevende bij REEF met je opdrachtgever kijken of en in welke vorm het mogelijk is dat je, ook na langere tijd, toch terugkeert op het project. Lukt het om uiteindelijk terug te keren? Dan maken je leidinggevende bij REEF, je opdrachtgever en jijzelf samen afspraken over wanneer, hoe lang en hoe vaak jij weer start met werken en of je bijvoorbeeld ondersteuning of aanpassingen op je werkplek nodig hebt. Je leidinggevende maakt vervolgens verdere afspraken met je opdrachtgever, ook over wat de rol van jouw opdrachtgever is in jouw verdere (verzuim)begeleiding. Lukt het niet om terug te keren op je project? Dan bespreek je met je leidinggevende bij REEF en de HR businesspartner welke andere opties er zijn om weer aan de slag te gaan.

HR businesspartner en HR coach

De HR businesspartner zet binnen REEF in algemene zin de lijnen uit in het beleid rondom vitaliteit en verzuim. Zij ondersteunt alle leidinggevenden bij REEF en voorziet hen van verzuimcijfers. De HR coach ondersteunt leidinggevende bij de uitvoering van deze gesprekken en coacht hen actief om hun focus te houden op het belang van het voeren van open, aandachtige gesprekken, waarin ook lastige onderwerpen op tafel komen. 


De businesspartner signaleert trends in het verloop van het verzuim. Verzuimt een professional bijvoorbeeld frequent? Dan signaleert ze dit actief bij diens leidinggevende bij REEF. De HR coach ondersteunt leidinggevenden bij REEF en professionals bij hun vragen over verzuim. Ook ondersteunt ze leidinggevenden bij REEF met het administratief verwerken van verzuimmeldingen en opvolgende  acties, zoals het opstarten van een verzuimdossier en het voeren van verzuimgesprekken.


Duurt jouw arbeidsongeschiktheid langer dan 6 weken? Dan gaat de begeleiding van het verzuimproces over van je leidinggevende naar de HR businesspartner. Zij begeleidt jou verder in het proces van verzuim en probeert je zo snel mogelijk weer aan het werk te helpen (re-integratie). Samen met je leidinggevende bij REEF ondernemen jullie alle stappen uit de wet Verbetering Poortwachter. De HR-adviseur legt alle benodigde informatie vast in een dossier en onderhoudt een goede afstemming met de casemanager van de Arbodienst en de bedrijfsarts. Samen evalueren jullie regelmatig de voortgang van het re-integratietraject. Zijn jullie de gemaakte afspraken nagekomen? Wat zijn de resultaten? Moeten jullie de afspraken eventueel bijstellen? Stellen jullie de afspraken bij, dan leggen jullie de wijzigingen samen vast.

Directie

De directie is eindverantwoordelijk voor het beleid rondom vitaliteit, verzuim en de verzuimcijfers. De directie draagt de visie op vitaliteit en verzuim actief uit. Zij zorgt voor de benodigde randvoorwaarden voor een goede uitvoering van het beleid, stuurt leidinggevenden bij REEF hier actief op aan en stuurt op verzuimcijfers. 

Casemanager van de Arbodienst

De senior consultant verzuim zal persoonlijk contact met je opnemen. Samen bespreken jullie de verzuimmelding en proberen de aard en oorzaak van het verzuim duidelijk te krijgen. Ook bekijken jullie welke mogelijkheden er zijn. De senior verzuim adviseur is geen bedrijfsarts, je hoeft geen medische informatie te delen. Na het eerste contact zal de senior verzuim consultant jou indien noodzakelijk uitnodigen voor een persoonlijk gesprek of in overleg bij de bedrijfsarts. De informatie die je deelt worden vertrouwelijk

Bedrijfsarts

De bedrijfsarts is deskundige op het gebied van arbeid en gezondheid. Jij kunt ook (eventueel samen met je leidinggevende bij REEF) preventief met de bedrijfsarts van gedachten wisselen over vitaliteit of over hoe je verzuim in de toekomst kunt voorkomen. Ook kan de casemanager van de Arbodienst je adviseren over welke faciliteit je kunt inzetten. 


Verzuim je langer dan een paar dagen? Dan krijg je een uitnodiging voor een gesprek met de bedrijfsarts. Hij stelt vast wat de aard en mogelijke duur is van het verzuim. Hij (en niet je huisarts) geeft advies over wanneer jij weer aan het werk kunt en stelt een Probleemanalyse op.


De bedrijfsarts volgt jouw herstel en heeft hierover regelmatig contact met jou. Je leidinggevende bij REEF krijgt periodiek een terugkoppeling van de gesprekken tussen jou en de bedrijfsarts. De bedrijfsarts adviseert de werkgever of je in staat bent om te werken, en zo ja, hoeveel uur en in welke werkzaamheden. Je privacy wordt hierbij gewaarborgd; in de terugkoppeling staan geen medische gegevens. Vindt de bedrijfsarts dat eerder gemaakte afspraken moeten worden bijgesteld, dan ontvangen jullie hierover advies.

Contactgegevens Arbodienst

De HR-adviseur bespreekt graag wie van de Arbodienst je het beste kunt benaderen. Mocht je toch liever direct contact willen opnemen, dan vind je hieronder de contactgegevens van de Arbodienst:

Coverz Consultancy 

Naam verzuim consultant: Gwen de Bast
Telefoon verzuim consultant: 06-19729016 of het algemene nummer 040-2988730
Email verzuim consultant: gwen@coverzconsultancy.nl of de algemene mail: info@coverzconsultancy.nl

Hersteld F4
Fase 4 Overzicht

Bijzondere situaties bij vitaliteit & verzuim

Extra informatie voor professionals

Frequent verzuim | Je verzuimt meerdere keren per jaar

Wat is frequent verzuim?

Gemiddeld verzuimen medewerkers bij REEF minder dan één keer per jaar. We spreken van frequent verzuim wanneer je méér dan twee keer een verzuimmelding doet binnen twaalf maanden. Bij frequent verzuim gaat jouw leidinggevende met je in gesprek, ook al zijn er voor het verzuim op het eerste gezicht heel verklaarbare redenen. Soms is frequent verzuim een signaal dat het niet goed met je gaat. Dit kan komen door het werk, maar ook door privézaken. Door hierover met elkaar in gesprek te gaan, hopen we langdurig verzuim vóór te zijn.


We gaan niet in discussie over of de verzuimmelding(en) wel of niet gegrond is/zijn. Doel van het gesprek is om achterliggende redenen te achterhalen. We willen graag van jou weten wat je zelf gaat doen om het frequente verzuim te voorkomen, en willen onderzoeken of we vanuit REEF iets voor je kunnen betekenen om toekomstig verzuim te voorkomen. 

 

Mogelijke (tijdelijke) oplossingen kunnen zijn:

  • aanpassen van de werktijden, kortere werkdagen, verkorten van reistijd door buiten de spits te reizen, flexibele werktijden

  • aanpassen van het werk, bijvoorbeeld door een lager werktempo, het overdragen van taken aan collega’s, plaatsing op een ander project

  • aanpassen van de werkplek, een rustigere plek, minder lichtinval, betere ventilatie

  • aanpassen van persoonlijke doelstellingen

  • het bevorderen van steun thuis en/of op de werkplek

  • scholing, coaching of loopbaanbegeleiding

  • externe begeleiding en expertise, zoals traumabehandeling of stresstraining

 

Met de tijdelijke oplossingen hopen we samen met jou nieuwe verzuimmeldingen in de toekomst zoveel mogelijk te voorkomen. Daar is immers iedereen, maar vooral jij, bij gebaat.

Frequent verzuim

Bijzondere situaties bij vitaliteit & verzuim

Extra informatie voor professionals

Verzuim en vakantie | Je wordt arbeidsongeschikt op vakantie

Arbeidsongeschikt worden op vakantie is natuurlijk heel vervelend. Waar moet je dan rekening mee houden?

Wat moet ik doen als ik arbeidsongeschikt word op vakantie?
Je belt je leidinggevende bij REEF

Ben je arbeidsongeschikt, dan meld je dit – ook vanaf je vakantieadres – zoals gebruikelijk meteen bij je leidinggevende bij REEF. Je neemt telefonisch contact op (dus niet per app, e-mail, sms etc.). Is je leidinggevende bij REEF niet bereikbaar, dan laat je een bericht achter op de voicemail of bij de receptie. Je probeert je leidinggevende bij REEF op een later tijdstip alsnog te bereiken.

Afhankelijk van de aard van het verzuim, bespreken jullie het volgende:

  • de vermoedelijke duur van het verzuim

  • je (telefonische) bereikbaarheid tijdens het verzuim

  • het volgende contactmoment


Je leidinggevende bij REEF legt de gemaakte afspraken vast en geeft jouw verzuimmelding door aan de collega’s van office. Zij verwerken jouw verzuimmelding bij de Arbodienst.

Ben je weer hersteld? Dan meld je dit zo spoedig mogelijk telefonisch bij je leidinggevende bij REEF.

Je onderbouwt je verzuimmelding

Je zorgt ervoor dat je je verzuimmelding tijdens je vakantie goed kunt onderbouwen. Je laat je altijd onderzoeken door een arts en vraagt om een Engelstalige doktersverklaring. Hierin staat wat de diagnose is, welk advies je hebt gekregen en wat de verwachting is van je verzuimduur.

Moet ik bij terugkomst naar de bedrijfsarts?

Ja, als je bij terugkomst nog steeds arbeidsongeschikt bent. De bedrijfsarts beoordeelt dan jouw gezondheidstoestand (nogmaals) en brengt in kaart wat dat betekent voor jouw werkzaamheden.

 

Je blijft bereikbaar

Ook bij verzuim tijdens je vakantie blijf je bereikbaar voor je leidinggevende. Je geeft je vakantieadres door en hoe je te bereiken bent.

 

Hoe gaat het met mijn vakantiedagen tijdens verzuim?

Geef je een verzuimmelding door tijdens je vakantie? Dan stelt REEF na je terugkomst op basis van de doktersverklaring of de verklaring van de bedrijfsarts vast of jouw vakantiedagen als verzuim moeten worden aangemerkt omdat je tijdens je arbeidsongeschiktheid niet (volledig) kon genieten van je vakantie.

 

Merkt REEF (een deel van) je vakantie als verzuim aan? Dan houden we hierover geen vakantie-uren in. Deze vakantie-uren blijven dan staan tot een later moment. Wel is het zo, dat je eerste twee verzuimdagen gelden als wachtdagen, ook tijdens je vakantie. Over deze wachtdagen krijg je geen salaris betaald. Vanaf de derde verzuimdag krijg je vervolgens zoals gewoonlijk 100% doorbetaald.
 

Verzuim en vakantie | Je verzuimt en wil verlof opnemen

Ook als je langdurig verzuimt, mag je verlof opnemen; of dit nu twee dagen is vanwege een lang weekend of meerdere weken vanwege een lange reis. Dit moet je vooraf wel overleggen met je leidinggevende bij REEF en met de bedrijfsarts.

Hoe vraag ik vakantie aan tijdens mijn verzuim?

Je vraagt je vakantie op de gebruikelijke manier aan bij je leidinggevende bij REEF. Samen nemen jullie contact op met de bedrijfsarts. Hij onderzoekt dan of er medische bezwaren zijn tegen je verlof- of reisplannen. Zijn die er niet? En gaat je leidinggevende akkoord? Dan wordt je verlof goedgekeurd.

Hoe gaat het met mijn vakantie-uren?

Je bouwt tijdens je periode van verzuim net zoals gewoonlijk vakantie-uren op. Ga je tijdens een periode van verzuim op vakantie? Dan neem je hiervoor ook volledig vakantie-uren op. Tijdens je vakantie ben je dan vrijgesteld van je normale re-integratieverplichtingen. Je hebt dus echt vakantie.

Verzuim en vakantie

Bijzondere situaties bij vitaliteit & verzuim

Extra informatie voor professionals

Bedrijfsongeval | Je hebt een ongeval gehad op het werk

Je hebt een bedrijfsongeval gehad. Wat nu?

 

Zorg voor jouw gezondheid

De eerste zorg gaat uit naar jouw gezondheid. Is er eerste hulp nodig? Moeten we jouw familie waarschuwen? Heb je één of meerdere dagen later nog, of alsnog, klachten die met het ongeval verband houden?

Onderzoek

Soms zal er bij een bedrijfsongeval een melding gedaan moeten worden bij de Inspectie. Jouw leidinggevende zal dit, samen met de opdrachtgever en de HR businesspartner van REEF, moeten onderzoeken. Je kunt daarom de volgende vragen verwachten:

  • Wanneer vond het ongeval plaats?

  • Wat is er precies gebeurd?

  • Hoe en door wie is het ongeval ontstaan?

  • Zijn er getuigen van het ongeval?

  • Ben je gewond geraakt? Wat zijn de verwondingen?

  • Heb je (financiële) schade opgelopen?

  • Ben je naar het ziekenhuis of de dokter gegaan?

Verzekering

REEF heeft een ongevallenverzekering voor haar medewerkers. Bij schade kan deze worden ingeschakeld.

Wanneer is er sprake van een bedrijfsongeval?

Er is sprake van een bedrijfsongeval, als het ongeval tijdens werktijd plaatsvindt. Dit kan bijvoorbeeld zijn binnen een kantoor van REEF zelf, bij een opdrachtgever, wanneer je onderweg bent voor jouw werk of zelfs tijdens een personeelsuitje.

Langdurig verzuim

Bijzondere situaties bij vitaliteit & verzuim

Extra informatie voor professionals

Langdurig verzuim | Stappen verzuimproces

Wat kun je verwachten wanneer je langdurig verzuimt? Dat hebben we hieronder stap voor stap voor je uitgewerkt.

Stap 1    
Dag 1: Verzuimmelding

Ben je arbeidsongeschikt? Dan neem je voor 09.00 uur telefonisch contact op met je leidinggevende bij REEF en je opdrachtgever (dus niet per app, e-mail, sms etc). Je leidinggevende legt de gemaakte afspraken vast en geeft jouw verzuimmelding door aan de collega’s van office. Zij geven de verzuimmelding op hun beurt door aan de Arbodienst. Naar aanleiding van jouw verzuimmelding wordt je gebeld door de arbodienst. 

 

Stap 2    
Week 2: Wekelijks contact

Je hebt tijdens je verzuimperiode elke week even (telefonisch) contact met je leidinggevende, ook al verloopt het herstel moeizaam of lijkt er nauwelijks verandering te zijn in je situatie. In deze gesprekken bespreken jullie hoe het gaat, hoe je herstel verloopt en wat dit kan bevorderen.

 

Stap 3    
Week 3: Gesprek met leidinggevende bij REEF

Je hebt een gesprek (op het werk of thuis) met je leidinggevende. De HR-adviseur kan aansluiten bij dit gesprek. 

 

Week 3: Oproep van bedrijfsarts

Ook krijg je een oproep van de bedrijfsarts voor een spreekuur in de komende weken. Je bent verplicht gedurende je verzuimperiode aan deze oproep te voldoen.

 

Stap 4    
Week 6 (uiterlijk): Rapportage bedrijfsarts: Probleemanalyse

Je hebt uiterlijk in week 6 een gesprek met de bedrijfsarts. De bedrijfsarts analyseert tijdens dit gesprek de oorzaak van je verzuim. Hij stelt vast wat je met jouw gezondheid nog wel kan en wat niet. De bedrijfsarts geeft zijn verwachting over en de mogelijkheden van jouw werkhervatting en re-integratie. Hij maakt hiervan een rapportage. Dit heet de Probleemanalyse. In de Probleemanalyse geeft de bedrijfsarts advies. Het gaat hierbij om concrete stappen die nodig zijn om de kansen op jouw werkhervatting en re-integratie te vergroten. Je leidinggevende en jij ontvangen de Probleemanalyse uiterlijk in week 6. Je leest hierover meer in het document week 6 – 8: Probleemanalyse en Plan van aanpak.

 

Stap 5    
Week 8 (uiterlijk): Plan van aanpak

Je leidinggevende en jij stellen samen een plan van aanpak op. De basis voor het plan van aanpak is de door de bedrijfsarts opgestelde Probleemanalyse. In het plan van aanpak beschrijven jullie de mogelijkheden voor terugkeer naar je eigen werk of aangepast werk en de activiteiten en stappen waarmee jullie dit doel denken te bereiken. Je leidinggevende bij REEF en jij stellen dit plan samen op en ondertekenen het uiterlijk in de 8ste week van het verzuim. Dit plan van aanpak bewaren jullie in een re-integratieverslag. Je leest meer over het plan van aanpak in het document week 6 – 8: Probleemanalyse en Plan van aanpak.

 

Stap 6    
Elke 4 - 6 weken: gesprek met leidinggevende bij REEF

Je hebt minimaal iedere vier tot zes weken een gesprek met je leidinggevende bij REEF over hoe het gaat met je herstel en re-integratie. Jullie bespreken het plan van aanpak, evalueren de voortgang en stellen het plan van aanpak zo nodig bij. Afhankelijk van jouw specifieke situatie en de gemaakte afspraken hebben jullie eventueel vaker een gesprek. De HR businesspartner sluit ook aan bij deze gesprekken. Je leidinggevende bij REEF legt deze gesprekken vast in een re-integratieverslag.

Informeren van de bedrijfsarts

Je leidinggevende en jij brengen de bedrijfsarts op basis van deze gesprekken regelmatig op de hoogte van het verloop van de re-integratie. Verandert er iets in jouw gezondheid of privésituatie? Dan geven jullie dit door aan de bedrijfsarts. Hij kan advies geven over aanpassing van de re-integratie of medische behandeling. Periodiek ontvang jij een oproep van de bedrijfsarts voor een spreekuur.

 

Stap 7    
Week 42: 42ste-weekmelding aan het UWV

Ben je na 42 weken nog niet volledig aan het werk? Dan geeft de HR Businesspartner dit door aan het UWV. Dit heet de 42ste-weeksmelding.

Stap 8    
Week 52: Eerstejaarsevaluatie en loondoorbetaling tweede jaar van verzuim

Je ontvangt een uitnodiging van je leidinggevende bij REEF voor een gesprek. Hierin bespreken jullie hoe jouw re-integratie tot nu toe is verlopen. Samen vullen jullie de uitkomst van deze evaluatie in op het formulier Eerstejaarsevaluatie. Meer informatie hierover lees je in het document week 52: Evaluatie eerste ziektejaar. Ook bespreken jullie de gevolgen van het tweede jaar van verzuim voor jouw loondoorbetaling. In het tweede jaar ontvang je nog 70% van jouw salaris.

Stap 9    
Wekelijks (telefonisch) contact en 4 tot 6 weken voortgangsgesprek

Gedurende je verzuim houd je regelmatig contact met je leidinggevende (stap 2 en 6). 

Stap 10    
Week 88: Informatie over WIA aanvraag

Lukt het je niet om binnen twee jaar volledig of deels te re-integreren? Dan krijg je van het UWV een brief over het aanvragen van een WIA-uitkering. Hierin staat ook de datum tot wanneer je de uitkering uiterlijk kunt aanvragen. Meer informatie? Week 88 – 93: WIA aanvraag. 

Stap 11    
Week 88 - 90: Actueel oordeel bedrijfsarts

Voordat je samen met jouw leidinggevende bij REEF de eindevaluatie (zie week 91) invult, krijg je een oproep van de bedrijfsarts voor een actueel oordeel over jouw verzuimsituatie. 

Stap 12    
Week 91: Eindevaluatie

Ben je van plan een WIA-uitkering aan te vragen? Dan vul je samen met je leidinggevende de Eindevaluatie in. Je doet dit uiterlijk twee weken voordat je de WIA-aanvraag bij het UWV doet. In de Eindevaluatie geven jouw leidinggevende bij REEF en jij samen aan wat de stand van zaken is van jouw re-integratie. Jullie gebruiken hierbij het Actueel oordeel bedrijfsarts, dat jullie van de bedrijfsarts hebben gekregen.

Stap 13    
Week 93 (uiterlijk): Aanvraag WIA-uitkering

Je vraagt uiterlijk in de 93e week van je arbeidsongeschiktheid een WIA-uitkering aan. Je zorgt ervoor dat jouw re-integratieverslag compleet is.

Stap 14    
Week 104: Ontslag na twee jaar arbeidsongeschiktheid

REEF mag jou niet zomaar ontslaan wanneer je arbeidsongeschikt bent. Maar verzuim je langer dan 2 jaar, dan mag dit wel. Jijzelf, REEF en het UWV moeten het dan wel eens zijn over de volgende drie zaken:

  1. Jij kunt het werk waarvoor je ooit bent aangenomen niet meer doen

  2. Jouw leidinggevende bij REEF en jijzelf hebben genoeg geprobeerd om te zorgen dat je weer aan het werk kunt, maar dat is niet gelukt

  3. Ook in ander of aangepast werk lukt het je niet om snel terug te keren naar het werk. Ook niet nadat je een cursus of opleiding hebt gedaan

Bedrijfsongeval

Bijzondere situaties bij vitaliteit & verzuim

Extra informatie voor professionals

Zwangerschap en bevalling | Ik verzuim tijdens mijn zwangerschap of na mijn bevalling

Ben je zwanger of net bevallen? Hieronder lees je meer over hoe het gaat als je zwangerschapsklachten hebt, je baby borstvoeding wil geven of aanpassingen in je werk nodig hebt vanwege je zwangerschap.

Ik ben zwanger en dan?

Meld je zwangerschap zo snel mogelijk aan je leidinggevende bij REEF. Samen kunnen jullie kijken naar wat dit eventueel betekent voor het uitvoeren van je werk. Als je wilt, kun je een preventief consult regelen bij de bedrijfsarts. De bedrijfsarts bekijkt dan je werkbelasting en geeft je een persoonlijk advies. 

Uitgangspunt: je doet je eigen werk

Uitgangspunt bij REEF is dat je tijdens de zwangerschap en tijdens de periode van borstvoeding zoveel mogelijk je eigen werk doet, in je eigen functie en op je eigen werkplek.

Ik heb een aanpassing nodig in mijn werk

Lukt het (tijdelijk) niet om je eigen werkzaamheden zoals gebruikelijk te verrichten? Of is er sprake van zo’n hoge werkdruk, die van invloed kan zijn op je zwangerschap, je kindje of je gezondheid? Dan kun je tijdens je zwangerschap tot zes maanden na je bevalling afspraken maken met je leidinggevende bij REEF over aanvullende maatregelen of aanpassingen in je werk. Denk bijvoorbeeld aan:

  • tijdelijk overdragen van bepaalde taken naar een collega

  • extra persoonlijke ondersteuning

  • een rustigere werkplek

  • aanpassen van je doelstellingen

  • meer thuiswerken, zodat je niet (in de spits) hoeft te reizen

  • bewaken van de sociale steun van collega’s op de werkplek

  • aanpassen van je werk en/of werktijden, zoals opnemen van extra pauze(s) (max. 1/8 van je werkdag), minder uren of overwerk


Je leidinggevende bij REEF en jij bekijken samen wat er nodig is in jouw situatie. Jullie wachten niet tot je klachten krijgt, maar nemen samen het initiatief om die zo veel mogelijk te voorkomen. Jullie stemmen hierover vervolgens ook af met je opdrachtgever.

Ik kan niet meer werken tijdens mijn zwangerschap

Word je arbeidsongeschikt tijdens je zwangerschap, dan behoud je gewoon je salaris. REEF ontvangt hiervoor een vergoeding van het UWV. Je meldt je verzuim op de gebruikelijke manier en vermeldt voor de volledigheid dat je zwanger bent. Dan kan REEF dit op de juiste manier regelen met UWV.

Net zoals anders, verwacht REEF – ook als je zwanger bent – dat je tijdens je verzuim alles doet om zo snel mogelijk te herstellen en je werk te hervatten of ander werk te doen.

Ik wil graag borstvoeding geven

De eerste negen maanden na je bevalling mag je je werk onderbreken om te kolven of borstvoeding te geven. Dit mag je zo vaak en zo lang doen als nodig is, zolang dit niet langer is dan een kwart van je werktijd. Je leidinggevende bij REEF zorgt met je opdrachtgever voor een geschikte ruimte. Lukt dit niet? Dan mag je zelf een plek regelen of naar je baby toe gaan. Ook de tijd hiervoor moet binnen een kwart van je werktijd vallen. Als dat nodig is, zorgt je leidinggevende bij REEF voor vervanging van jouw werkzaamheden.

Zwangerschap en bevalling

Bijzondere situaties bij vitaliteit & verzuim

Extra informatie voor professionals

Langdurig verzuim | Week 6 – 8: Probleemanalyse en Plan van aanpak

Ziet het er naar uit dat je langer dan zes weken verzuimt? Dan is sprake van langdurig verzuim. Je bekijkt dan samen met je leidinggevende wat je nog wél kunt doen en hoe je zo snel mogelijk weer aan het werk kunt gaan. Dit heet re-integreren. Je volgt met je leidinggevende de stappen uit de wet Verbetering Poortwachter. Deze wet regelt de rechten en verplichtingen bij langdurig verzuim. In week 6 en 8 van je verzuim staan de eerste stappen uit de wet Verbetering Poortwachter gepland.

Week 6: Probleemanalyse    

Ben je bijna 6 weken arbeidsongeschikt? Dan heb je vaak al een of meer gesprekken gehad met de bedrijfsarts. De bedrijfsarts bekijkt welke activiteiten je wel of niet kunt doen. Hij maakt na dit onderzoek een Probleemanalyse. Dit is een rapport waarin staat wat nodig is voor je re-integratie. Met al deze gegevens bekijk je met de arts hoe je zo snel mogelijk weer aan het werk kunt. Uiterlijk in de zesde week van je verzuim ontvangen je leidinggevende bij REEF en jij de Probleemanalyse van de bedrijfsarts.

Week 8: Plan van aanpak

Je stelt samen met je leidinggevende bij REEF uiterlijk in de achtste week van je verzuim digitaal een Plan van aanpak op. Het formulier vind je op www.uwv.nl. Hierin vermelden jullie hoe je zo snel en verantwoord mogelijk weer aan het werk kunt. Je gebruikt de Probleemanalyse van de bedrijfsarts hierbij. Bewaar een kopie van het Plan van aanpak voor je eigen administratie. Dit heb je nodig als je na twee jaar nog arbeidsongeschikt bent.

Wat leg ik vast in het Plan van aanpak?

1. Wat wil ik bereiken?

Jij en je leidinggevende richten je in de eerste plaats op terugkeer naar je eigen of een ander project. Lukt dat (tijdelijk) niet vanwege je arbeidsongeschiktheid of is je werk te zwaar voor je? Dan kijken jullie breder, zoals naar een andere functie binnen REEF of bij een andere werkgever. Jullie leggen de afspraken vast in het Plan van aanpak.

2. Hoe ga ik weer (meer) werken?

Samen met je leidinggevende bij REEF bekijk je hoe je weer (meer) kunt gaan werken. Denk – afhankelijk van je gezondheid en situatie – aan:

  • aanpassen van je werk of werkplek, zoals een lager werktempo, andere stoel, betere ventilatie, het verlichten van je taken of het gebruik van hulpmiddelen

  • andere arbeidsvoorwaarden, zoals flexibele werktijden, vaker overleg

  • therapieën, zoals traumabehandeling of stresstraining

  • scholing en/of loopbaanbegeleiding


Je bent samen met je leidinggevende bij REEF verantwoordelijk voor je re-integratie. Bij je re-integratie kunnen jullie hulp krijgen van de HR-businesspartner, de Arbodienst, het UWV of een re-integratiebureau.

Week 6-8

Bijzondere situaties bij vitaliteit & verzuim

Extra informatie voor professionals

Langdurig verzuim | Week 52: Evaluatie eerste ziektejaar

Ben je bijna één jaar arbeidsongeschikt? En is terugkeer naar je werk nog niet (helemaal) gelukt? Dan hebben je leidinggevende bij REEF en jij een gesprek over hoe jullie dit het beste kunnen aanpakken. Van dit gesprek maken jullie een verslag: de (eerstejaars)evaluatie.

Wanneer heb ik het gesprek over de (eerstejaars)evaluatie?    

Dit gesprek heb je uiterlijk in de 52ste week van je verzuim.

Wat bespreken we tijdens de (eerstejaars)evaluatie?

Tijdens de evaluatie bespreken jullie of de afspraken in het Plan van aanpak nog voldoen. Hoe lukt terugkeer in je eigen functie? Zijn er andere mogelijkheden binnen REEF? Of is er misschien passend werk bij een andere organisatie? Ook die mogelijkheden moeten jullie samen verkennen. Jullie kunnen hierbij hulp krijgen van de HR businesspartner, de Arbodienst, het UWV en/of een re-integratiebureau.

Wat leggen we vast?    

Voldoen de eerdere afspraken niet meer? Dan stellen jullie het eerder gemaakte Plan van aanpak bij en leggen dit vast in de (eerstejaars)evaluatie.

Waar vind ik de (eerstejaars)evaluatie?

Je vindt het formulier van de (eerstejaars)evaluatie op www.uwv.nl. Je vult dit samen met je leidinggevende bij REEF digitaal in en ondertekent het beiden. Je ontvangt een kopie van de (eerstejaars)evaluatie en bewaart die voor je eigen administratie. Je hebt dit later nodig, wanneer je twee jaar arbeidsongeschikt blijft en een WIA-uitkering moet aanvragen bij het UWV.

Arbeidsdeskundig onderzoek

Wanneer er weinig voortgang is van de re-integratie, wordt er een arbeidsdeskundig onderzoek ingesteld. Vaak gebeurt dit rond de eerstejaarsevaluatie, maar dit kan ook eerder of later plaatsvinden, afhankelijk van jouw situatie. Van de bedrijfsarts ontvangt de arbeidsdeskundige een functionele mogelijkhedenlijst, waarin staat opgenomen wat jouw beperkingen zijn. De arbeidsdeskundige gaat in gesprek met jou, met jouw leidinggevende bij REEF, en met jullie samen. Op basis hiervan geeft hij een onafhankelijk advies over wat, met jouw medische beperkingen, als passend werk gezien wordt. Het advies kan luiden om te re-integreren binnen REEF, maar in aangepaste werkzaamheden of een andere functie (eerste spoor), of bij een andere organisatie in een andere functie (tweede spoor). Uiteraard krijg je hierbij ook ondersteuning van REEF.   

Langdurig verzuim | Week 88-93: WIA aanvraag

Je verzuimt bijna twee jaar en kunt door je arbeidsongeschiktheid niet of minder werken. Na twee jaar betaalt REEF je loon niet meer door. Daarom is het belangrijk dat je ruim voor die tijd een WIA-uitkering aanvraagt bij het UWV. Je zit dan niet zonder inkomen. WIA is de uitkering die je krijgt als je door arbeidsongeschiktheid niet of minder kunt werken. WIA staat voor: Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen. Je krijgt na 88 weken arbeidsongeschiktheid een brief van het UWV. In deze brief staat tot wanneer je de WIA-uitkering uiterlijk kunt aanvragen. Bewaar deze brief daarom goed. Doe je aanvraag uiterlijk in de 93ste week. Dat is na ongeveer 1 jaar en 9 maanden verzuim.

 

Bij HR kun je het document “WIA-aanvraag” opvragen. Hierin is opgenomen hoe het proces van een WIA-aanvraag verloopt.

Week 52
Week 88-93
Welke rol
Verlof tijdens verzuim
bottom of page